Assalamualaikum wbt...

Sekiranya berminat dengan produk shaklee, sila ke FB saya : www.facebook.com/leya.faizal

Wednesday, April 25, 2012

Pagi ni

Indah pagi ni..walau keta2 di bridge bergerak slow tadi..ada sesuatu menyenangkan hatiku. Masa turun dari jambatan aku nampak pelangi! Besarrrrr dan dekat sangattttttt.. Cantik. Sayang sekali aku tengah drive..tak leh nak amati betul2 dan hayati ciptaan Allah swt. 

Friday, April 20, 2012

Bawa Aqil pi library lagik



Syukur alhamdulillah...penat mendidik Aqil...bila aku cakap jom kita p library...terus dia tanya "nak p pinjam buku Aqil ka mama?". Tapi sayang...Aqil masih tak dapat sebut library dengan sempurna. Asik sebut "ley-riy". Ntah betul ke tak aku eja ni..tapi sebut ala2 bunyi gitu la.

Ni la aksi Aqil..bila aku pilih2 buku letak kat meja kecik tu dia tak mo balik. Ajak baca kat situ gak..so layan la kejap..Dah puas bagi dia pilih nak mana satu, baru aku pujuk dia balik. Rembat 4 buah buku. Selalu pegi dapat pinjam 2 buah..kali ni pi banyak pilihan plak. Aku amik 6 buah kat rak..then bagi dia pilih mana berkenan.



Tuesday, April 17, 2012

2 beradik

Saja kodek2 PC jumpa gambar lama Aqil. Kebanyakkan pics Aqil aku burn dalam CD, simpan elok2. Hurmm beza muka 2 beradik ni. Aqil cerah skit dari Afiq..may be sebab asal je balik dari kerja aku mesti pekena milo panas..so kulit pun kaler milo. Ehehe. Masa ngandung Aqil aku suka minum soya..tu cerah skit kot. Alahhh senang ceta..tak yah la aku pasan nak dapat anak2 cerah cam anak mat saleh kalu kulit aku ni leh tahan hitamnya...:P

Anak bertuah


Malam minggu baru2 ni Aqil ikut mak tok ngan cousins aku p majlis makan2 anjuran sapa ntah kat sebelah kampung aku ni. Alah...makan2 bermotif politik la ni ... tapi mak aku ni pantang ja sapa2 ajak..dia join ja. SO...bawa la Aqil. Ada cabutan bertuah...sepupu aku yang sorang tu masukkan nama Aqil sekali. Sekali memang bertuah u!

Balik2 tu aku dah tido..pak usop yang buka pintu...Aqil terus la usung hadiah tu masuk dalam bilik siap kejut aku

Aqil : Mama...mama..bangun la..aqil dapat hadiah ni..

Mama : hmmm hadiah pa..mama ngantuk ni..

Aqil : Bangun la sat buka tengok ni..ada qeta pa..

Dia tarik tangan aku paksa kuar bilik tengok.. Sian plak tengok dia seret hadiah tu. berat..xlarat nak angkat. Aku pun buka la tengok...tapi kesian

Aqil : Laaa tak dak pun qeta...

Muka dah mencebik..

Mama : Alaaa ni ada magi..sok mama buat magi kat Aqil ehhh

Aqil : jom la masuk tido

Terus majuk. hahhahahaha..




***Hadiah ~ Gula, susu tin, kopok udang, air mineral, teh, bihun, magi cintan.

Monday, April 16, 2012

Oh novel

Adoii....awat ntah aku lani kalu pi pinjam buku kat library selalu lewat ja anto balik. Asal time nak p pulangkan buku, sahih kena bayar denda..Nek malu plak kat budak jaga kaunter. Dah nak cover malu terpaksa la buat ayat bodoh

"Ni akak duk bayar denda ni...beli banyak2 la novel baru noh. Heheh" ~ Konon2 ayat sumbangan ikhlas padahal tak berdisplin. Baca pandai...nak return kan balik hampes.


Kasihku Arina ~ Ceta lain dari yang lain..agak leteh aku nak abiskan ceta ni..tapi best la gak. Aku kasi 3 bintang setengah.

Saat cinta bersemi ~ Aku baca cam hampar ja. Tak bangkit keterujaan nak abiskan cepat. Lambat gak aku nak abiskan baca ceta tu. 3 bintang sudah.

Cucur bawang & Kopi O ~ Hahhahha lawak ceta ni. Best..puas hati baca. 4 bintang

Spanar rindu skru ~ Aku baca tang dialog2 ja. Tajuk cam sempoi..sekali baca dalam ayat skema gila. Hilang feel aku nak baca. 2 bintang setengah.

Friday, April 13, 2012

Bahagia

Rabu cuti...then aku terus apply cuti supaya lebih lama bersama somi tercinta dan anak2 tersayang. Lama tak balik "villa" kami...itu yang aku nekad apply je cuti walau kerja masih ada yang tertunggak. Bila pikir balik, kalu asik pikir keja..sampai bila pun tak abiskan?? Tak pa la, next week aku cover balik apa yang aku "lepaskan" kat kekawan. Hehehhe

Pagi rabu balik umah kami...niat nak masak2 tapi mat pezal baik bebenar cakap tak payah. So, beli je lauk, balik umah tanak nasik. So. janji berasap gak ceruk dapaoq kami kann...ehehhe...Lepas zohor bagi anak2 tido..sekali mak bapak pun tertido..sunyi la bila duk taman..tak macam kat kampung...bising ngan moto mat2 rempit ja..:P

Petang tu aku buatkan cucur udang....anak2 sume dah bangun sekali ngan bapak, lepak depan TV. Haa....masa duk nikmati cucuk udang ni ada 1 kejadian berlaku. Sedang aku bersandar kat sofa sebelah mat pezal..terasa badan aku cam bergoyang. Aku jeling kat laki aku tu..apa hal duk goyang2 sofa..tapi dia pun pandang ja aku..Ehhhh aku tengok dia statik ja duk..last2 aku tanya dia

Aku : Abang rasa tak apa yang leya rasa???

Dia : Ha...rasa..


Pastu kami diam..aku sandar kat dinding plak..kali ni aku lagi rasa dan aku cam beralun2 diiringi bunyi gegaran cermin slinding door..

Aku ; Gempa bumi ka??

Dia : iya kot...bergegaq ja ni..

Aku : jom2 kuar...

Bila kuar umah tak da sapa pun kuar...

Dia : nak tau betul ke tak gempa tunggu berita/

Dah kul 6 anak2 pun macam bosan, so aku ajak mat pezal kuar jejalan ja..so..pegi JJ. Sekali sampai JJ...JJ tutup! Aiyakkkk..tanya mamat cina kat parking..dia cakap ada berlaku gegaran kedua dan amaran tsunami pun dikeluarkan. Ishh seres ni. Ya Allah..dalam tak sedap hati odw balik dan lagi singgah makan kat man cafe...:)

okes tu ceta hari rabu..semalam lak lagi BEST. Mat pezal sponsor aku gi SPA...Selalukan aku duk bunyi nak ngurut...sekali semalam dapat la gi..Siap aku buat pakej 2 jam setengah..rm107 ja! Sangat best...Tq laling...hikhikhikkk

Tuesday, April 10, 2012

Aqil : Kawin

Tengah stress ni...banyak orang duk kejar kerja yang aku dan kekawan kena wat...tapi melayan karenah manusia...bukan sessuatu yang mudah seperti jentik jari. Aduhh...bikin pusing kepala dong.

Ni nak story pasal semalam. Masa tengah dinner...aku temankan Mat pezal ngan Aqil makan nasi sambil meriba Afiq. Aqil ni kalu time abah dia makan...dia pun kalut nak makan lagi padahal sebelum tu dah makan pun. Memang tabiat semulajadi dia...semestinya bukan ikut perangai aku..yang pelik2 mesti pangai abah dia. Ekekkek.

Sedang mat pezal duk rancak makan...pastu bangun nak tambah lauk..Aqil cepat2 lari duduk tempat abah dia. Aku tegur la..

Mama : Aqil...tak baik makan ubah tempat..duk tempat aqil balik...kang abah ubah tempat..kawin dua.

Aqil : Laaa biaq pi la abah kawin dua.

HahHhhhh??? terkejut aku aqil jawab gitu. Hamboi2 ada hati nak ibu tiri ehhh..dia tak tau ka, tak da dalam sejarah ibu tiri baik kalah ibu kandung tauuuuuuu..:P

Abah dia gelak suka la..Mau tak bara hati sang isteri. Sop sop sop...Mat pezal tak kata pa...just gelak then duduk kat tempat dia balik lepas aku paksa Aqil duduk tempat dia semula. Lagi aku panas bila

Aqil : Ni..pengantin nak makan nasi...

Katanya sambil tepuk2 bahu abah dia. Lagi la mat pezal gelak suka. Hamboi bang... Kang mogok setahun baru tau. Aku mencebik ja muka kat Aqil..pastu tau Aqil wat pa...menyanyi..lagu apa? ohh lagu terbaek punya

Aqil ; celamattttt panggantinnn baqu...celamatttt...panggantingggg baquuuu


Mama : Dah2..lagi abah hang suka ehhh???

Lagi la Mat Pezal gelak suka. Orang laki memang cam ni ehh? hishhhhh. Anak ngan bapak sama je. Huh..

Monday, April 9, 2012

Aqil ngan mak toknya

Kisah ini benar-benar berlaku pada petang sabtu. Masa tu tok timah lepak kat luar umah ngan cucu sulung tersayangnya..tetiba terasa nak terkucil


Tok Timah : aduhhhh....mak tok nak masuk sat nak terkencing aihhh

aqil : Ishh mak tok ni, len kali pakai la pampes cam Aqil..senang. Kencing dalam ni ja.

Dia kata tu sambil tepuk2 kat teloqnya. Hahahhahah

Tok Timah : Kurang asam nya cucu...

Huhuhuhuhuuuu..Jadi, sampai bila la aku akan berjaya pisahkan dia ngan pampesnya itu. Huk3x

Tuesday, April 3, 2012

Huarghhhh

Tensen ehh drive masuk island ni. Driver2 bawa cam gampang. Geram aku..Men selit2 suka hati bila kita kasi laluan depa masuk, dan2 keta depa slow cam siput BABI. Hangin aku..sebab pagi ni aku telah berbaik hati kasi laluan kat keta2 gelojoh sebanyak 3 bijik dan 3 bijik tu tetiba dari laju jadi slow bila duk depan keta aku. Kalu sesapa pun mesti geram kan..Rasa nak sondol je.


Dah...mari kita mulakan kerja.


Adiosssss!

Sunday, April 1, 2012