Assalamualaikum wbt...

Sekiranya berminat dengan produk shaklee, sila ke FB saya : www.facebook.com/leya.faizal

Wednesday, November 30, 2011

Aqil ~ Macam mana nak explain ni...

2, 3 malam ni..Afiq dah susah nak tido awal. Padan muka aku kan. Terconggok la melangut tengok anak terkebil2 sambil tangan kanan kiri bertukar2 tepuk bontotnya. T_T Macam mana la Afiq nak tido kalu si abangnya asik memekik ja. Jerit sana sini, sekali aku jerit...dia 10 kali jerit. Waaaaaaa...bagus ye kecik2 lawan mama. huhuhuh

Mama : Aqil...diam la..adik nak tido


Aqil jenguk tengok afiq dalam pelukan aku


Aqil : Adik tak tido pun..tu mata bukak


Mama : yelah...adik tak tido lagi..adik NAK tido


Aqil : Dak..adik tak tido..mata bukak



Ya Allah..dialog ni berulang2 wes..cam na aku nak explain yang adik dia NAK TIDO..bukan DAH TIDO..dia asik pertikai adik dia mata bukak. Memang la..nak tido cam na kalu abang asik memekak, buka la mata dia.



Tahun de
pan wajib anto Aqil masuk taska. Biar la masih pakai pampes sekalipun. huh!

Cuti dah abis

Semalam aku start masuk keja dah. Masuk2 je buat aku biol sampai malam tido tak lena. Elok nak buat kerja macam2 hal jadi. Mana space C ngan D lappy ni dah nak full. Ahhhh memang aku tak suka. Kena wat backup dulu. Amik ext hardisk konon2 nak backup...sekali kau....hardisk yang aku baru beli bulan 5 hari tu dah KONG. Arghhhhhh memang BEWAK ahh!!!

Aku nangis tak berlagu berirama jawabnya mengenangkan banyak gambar2 dari aku zaman budak U sampai beranak pinak dalam hdisk tu! Ada juga aku wat backup dalam CD..tapi tak banyak. Waaaaaaaaaaaaaaaa..Semalam terjaga dari tido..asik duk tingat je. Geram haku. Satu kerja plak nak kena p PC Depot balik. Ntah dapat tukar sebijik baru ke tidak. Aku tak penah alami situasi cam ni. Selalu kalu barang rosak, dah abis warranty..ni nasib baik ado lagi. Esok aku cuti, ingat petang sok nak p serang PC depot. Puiiii kata hdisk aku beli tu tahan jatuh segala bagai..tapi aku jaga hdisk ni punya elok. Aku siap belai2..plastik kat cover pun aku tak tarik lagi takut calar. So, cam na leh rosak??? ker memang dia jual barang rosak? waaaaaaaaa...Bila ingat berkali2...berkali2 la aku stress. HUH!

Ni user aku asik memekak je...itu tak kena..ini tak kena. Asik nak salahkan sistem je. Sistem tu elok je running...dah buat xbetul...xbetul la jadinya kat sistem tu. Hadoi..malas la nak layan orang yang mulut bising2. Kalu ada problem sekali pun, mai la cakap elok2..tak payah la memekik sampai satu opis dengar. Aku pun bukan pekak badak, cakap macam cakap dalam kelambu pun aku leh dengar taw!

Saturday, November 26, 2011

Aqil ~ Mulut cabul

Semalam lepas cousin aku hantar Aqil balik umah..aku lepak2 sambil makan ngan Aqil kat dapoq. Tetiba Aqil buat lawak angkat tangan kononnya jawab hepon

Aqil : Heloo....haaaa...cari mama? nak cakap ngan mama?

Mama : Sapa tepon Aqil?

(Aku pun layan je la telatah dia...)

Aqil : Hantu tepon mama

Mama : Hahhhhhhhhhh???

Seram tul ngan Aqil ni. Huh

Tuesday, November 15, 2011

Tak sume manusia BODO

Semalam sempat aku masuk jengguk FB aku..terpandang sorang member ni jadi cikgu. Yang aku tak puas hatinya dia siap kutuk sorang pakcik ni sebab amik SPM kat sekolah dia. Pakcik tu dulu sekolah sampai form 3 ja lepas tu berenti sekolah. Pastu dapat masuk kerja gomen, dan sekarang nak nek pangkat kena ada SPM so kena la amik SPM. Dia duk kutuk pakcik tu mesti nyesal sebab sekolah tak habis.

Ya Allah, duk kutuk2...kita tau tak apa masalah dia. Mana tau dia berkorban kerja demi adik2, harap mak bapak kerja..may be tak cukup..dok pun may be ayah dia tak da...kita mana tau kan. Kita ni kalu dah berjaya jangan la bongkak sangat bila tengok orang bawah kita. Patut kita bersyukur sebab kita diberi rezeki yang bagus/cepat, dan jalan kita tak susah (senang berjaya). TAPI ingat lah..tiba masa depan kita susah "macam len" plak. Tul tak?

Kawan2 dia plak duk tambah kutuk, pakcik tu malas berusaha la...apa la..macam2 komen. Ni la melayu bongkak, asik pandang salah orang..cuba tengok diri kita..sempurna sangat ka? Ada orang berusaha bermacam2 cara nak berjaya dalam hidup..tapi kalu Allah tak nak bagi lagi..kita kena terima sedaanya. Kita terima sebagai ujian hidup. Mana tau..lagi lama kita berusaha.. betapa besar kejayaan menanti kita??

Contohnya macam jodoh la..ada orang berusaha macam cara cari pasangan hidup..tapi kalu Allah belum "bagi"..tak kan kawin2 jugakan? Ada orang plak, langsung tak usaha...tapi mak bapak dia tolong usaha cari pasangan hidup kat anak dia..dan Allah mentakdirkan dia berkawin juga....ada la jodohnya. Apa2 pun, hidup ni kita kena redha apa yang terjadi atas kita. Sume ada hikmah tersendiri.

Sunday, November 13, 2011

Lamanya tak update sini

huhuhu...rindu giler aku ngan blog n lappy. Lepas raya qurban hari tu, langsung tak sempat pegang lappy sebabnya DEMAM. Bukan aku sorang je..hampir sume dalam umah mak aku ni demam. Aqil la mula2 (hari raya)...lepas tu berjangkit sume. Aku sampai tak bangun2. Sian Afiq..langsung aku tak sentuh dia.

Lepas aku demam esokkan plak mat pezal plak. haaa tu la akibat ketawakan wife yang melingkar dalam blanket. Kan dah kena. Allah kasi cash tau. Pastu mak aku...then abah aku. Tang abah aku yang best...siap kutuk mak timah "badan ampa tu koman...tu senang kena jangkit". Haaa sekali esoknya, mak aku heran abah tak bangun pegi masjid. Tengok2 demam. Ha...kena kutuk kaw2 la ngan mak timah. Kata lagi kat dia. keh3x

Hari baru la sume sihat walafiat, syukur alhamdulillah..:)

Monday, November 7, 2011

Apa terjadi di hari raya qurban 2011

asalkan raya je Aqil demam..macam sebelum ni, Aqil sampai kena admited wad....pastu ada plak esok nak raya...aqil demam. Kali ni plak, aqil demam malam raya. So, duk umah je la..tido..tido..tido. Petang raya kuar cari klinik. Shadu gak hati bila tingat kejadian petang semalam semasa dalam proses pujuk aqil nak bawa ke klinik

Mama : Aqil gi klinik ehh ngan abah...

Aqil : tak mau..aqil tak demam dah (porahhhh padahal badan hangat kemain)

Mama : pegi la ehhh nanti kena masuk wad, mama tak leh jaga Aqil..sapa nak jaga afiq?

Aqil : tak mau gak..

Mama : pi la ehh ngan abah

Aqil : mama ikut gak??

Mama : tak leh la..sian afiq..

Aqil : Tak mau pi...

Hurmmm mengenangkan ada 2 botol susu manusia dalam peti ais...aku terpaksa laa..

Mama : nak mama ikut la nihhh??

Aqil : ha...afiq tinggal!

Tu dia syarat dari Aqil. Ni macam kes jeles ngan adik ni..So, terpaksa la ikut kehendak dia..Afiq, adik perempuan aku jaga.

Kat klinik plak, tetiba aqil minta nak makan pizza. So, odw balik singgah gaint SP. Bagus2...lama mama tak kuar ronda. Demi Aqil mama terpaksa langgar pantang..pegi gaint. Hak3x..pastu dalam keta, kedaqah pizza. Risau kang sampai umah mak timah tak kasi aku makan pizza..baik aku melantak siap2 hahhahahha.

Friday, November 4, 2011

Terpaksa mengaku kalah

Semalam Afiq dah pandai buat perangai...siang tido, kul 10 malam lebih baru nak buka mata..Pastu mak bapak dan kaum kerabat nak kena layan dia. Takkan nak biar dia celik sorang2 kan. Disebab sume mata dah ngantuk, aku angkut afiq masuk bilik. Tinggal la mak bapaknya yang layan dia. Bf kerap sungguh hingga aku "derita". Rasa lembek je nenen. Mana taknya...mula2 kasi B kiri...pastu kanan..pastu dia berak...kasi balik B kiri n kanan...mata afiq dah kuyu..ingat dah dekat kul 1 pagi dia dah nak tido..tapi elok dia nak lelap mata...sedu plak dah. So..nangis la dia. Dah reda sedu dia tu kena kasi balik B kiri kanan..owghhh masih tak nak tido!

Aku dah mula ngelupur sebab lengguh badan sana sini. Baring tak kena..duduk tak kena. Ngamuk kat mat pezal soh dia buat sesuatu untuk diamkan Afiq. Aku nampak mat pezal kuar bilik..lepas tu nampak dia bawa sebotol susu. Owhhhh ikut hati mama tak rela Afiq telan susu lembu. huhuhuuuu.. Mat pezal try bagi...diluahnya afiq. Ohhh jenuh cam ni...B aku dah derita ni. cam na ni? Uwaaaaaaaa..mat pezal amik dia tepuk2 dulu..aku plak bertapa berimaginasi memenuhkan susu dalam B aku ni. Lepas aku kompiden..aku amik Afiq...try kasi lagi...Alhamdulillah dalam setengah jam akhirnya Afiq lena.

Frust gak, tengah hari ni aku terpaksa ajar afiq telan susu tepung..aku dah sehabis daya nak perbanyak susu badan. tapi still tak cukup untuk afiq. Maafkan mama..

Thursday, November 3, 2011

Ceta Aqil ~ Misi gagal

Pagi tu seorang nenek memujuk cucunya yang dah berusia 2 tahun 10 bulan..jangan pakai pampers lagi. Dah besar kan..elok benar tinggalkan dunia lampin

Mak tok : Hari ni jangan pakai pampers na. Nak kencing habaq naaa

Cucu : Haaaa

Patuh betul cucunya. Lepas siap berpakaian, si cucu tadi ajak abahnya ronda-ronda nek moto round keliling kampung. Balik tu mak tok segera dapatkan cucu depan pintu

Mak tok : Rasa nak kencing dak? kalu nak kencing jom masuk bilik ayaq

Cucu : kencing dahhh (dengan wat muka slumber dan yakin)

Mak tok : Kencing kat mana??

Cucu : ----diam----then---- senggeh

Mak tok memandang wajah menantu laki yang baru muncul depan pintu.

Mak tok : dia kata dah kencing...kencing kat mana??

Menantu : hah??

Mak tok segera raba suar cucu.

Mak tok : eeeeeeeee kencing dalam suaq!!!!! (jerit mak tok)

Misi mendidik Aqil tinggalkan pampers adalah GAGAL SAMA SEKALI.

Wuaaaaaaaaaaaaaa.

Tuesday, November 1, 2011

Khairul Fahmi dan paha gebu Dahlia

Eeee nyampah sey aku tengok pic terbaru gol keper rimau malaya ni. Ampa nak tengok? Aku tak nak tempek gambar2 unsur maksiat kat sini. Nak tengok klik kat bawah tu..ampa nilai la sendiri.

untuk apek..elok lagi kalu mu tersunggur tangkap bola terjilat rumput dari pandang paha gebu awek gedik hang tu. Geli la mak!

Klik sini ehh

Afiq

Baru balik dari klinik desa. Nyampah ehh mana2 klinik gomen mesti ada problem masa. Masa aku sampai ada sorang kakak je tunggu (sian kakak ni bawa anak cucuk ~ baby 6 bulan, tapi terpaksa tunggu. Nurse baru pegi amik ubat kat klinik Kepala Batas. Ubat habis. Buleh cam tu????). Aku tunggu dalam 10 minit gitu (10 minit ni pun lama bagi aku sebab melanggut je tengok nurse wat keja apa ntah. geram aku).

Diringkaskan, berat aku turun! OMG!!! Berat Afiq plak nek dari 3.4kg (20 hari) kepada 4 kg (sebulan). Hurmm....ni buat aku semangat nak kasi full BF. Tapi air susu still tak banyak hatta aku dah telan hemopati tambah susu badan. huhuhuhu

Masa cucuk Afiq nangis kejap je. Nasib baik. Tak macam Aqil..nangis tersedu2 dulu. Afiq ni cam tabah je. ekekkekek..