Assalamualaikum wbt...

Sekiranya berminat dengan produk shaklee, sila ke FB saya : www.facebook.com/leya.faizal

Thursday, September 29, 2011

Terkena lagi...

Sekarangkan Aqil pandai menjawabkan...

Situasi 1:

Mama : Adusss Aqil...kan baru ja mama bagi Aqil pakai baju ni..ni apsal basah?

Aqil : Lor....kena ayaq laaaa

#Padan mukamu Leya....huhuhuhu. Patut aku tanya...kenapa la main air kan? Tul la jawapan Aqil...nak marah pun tak boleh


Situasi 2 :

Mama : Aqillllllllllllllllllllll nak p mana tu?

Aqil : Jamban!

# Yang ni kalu aku nak belasah Aqil...kena sekali ngan bapak dia. Bapak dia la selalu menjawab gini. Hukhukhuk...Geram ma!


Situasi 3 :

Mama : adusss penat laaa duk tukar pampers Aqil malam2. Kuat betul minum nenen. Kan mama dah suap nasi...apsal kuat sangat ngan nenen ni??

Aqil : Lahhh...aqil nak besaq..macam abah!

# Hurmmmm...tul gak kan. Susu baik untuk pembesaran.

Macam2 lagi Aqil dah pandai menjawab yang kadang2 aku membuat aku terkedu kejap.

Hari ini...

Alhamdulillah Aqil dah tido...lega skit. Dari pagi tadi aku ni asyik gaduh je ngan aqil. Penat memang penat..tapi terpaksa melayan gak dia. takut nanti dah ada baby baru aku tak dapat bagi perhatian lebih kat dia. Kadang2 kesian plak aku duk pekit2 kat dia bila apa saja aku larang dia buat dek je. Kadang2 gak aku hilang sabar...rasa nak cubit..aku cubit je. Ntah angin baran mana ada dekat aku. Aku cuba tahan sabar...tapi aku selalu kalah. Napa? Sedih kadang2 tu bila aku buat aqil. Malam2 tengok Aqil tido...rasa bersalah dan berdosa sangat2 kat Aqil. Tak terniat nak menyakitkan dia. Aku cuba ajar secara nasihat...cakap lembut2...tapi tak jalan. Selalu aku guna pendekatan cakap baik2 dulu sebanyak 3 kali. Kalu tak jalan...cepat je tangan aku cubit2. Bila dah buat hati aku nangis. Dah tau cam na nak control diri aku ni.

Aku letih sebenarnya, nafas kian semput2. Tambah2 dah sarat gini..aku tak seaktif dulu. Bila duduk, nak bangun pikir 2,3 kali. Jadi malas...masyallah tak tau nak gambarkan. Kalu aku dah baring....rasa Aqil nak buat pa pun..lantaklah..Tak terdaya nak marah2. Kang kalu aku dekat ngan Aqil ada saja menda nak digaduhkan. mama letih Aqil...cuba fahamkan mama. Mama sedar, di usia Aqil 2 tahun 9 bulan...dia belum mengerti semua. Belum arif mana baik buruk. Aqil buat je apa Aqil suka.. tapi yang susah mama..mama sekarang susah tahan sabar. Cepat naik angin. Ya Allah...tolong lah aku.....

Hari ni aku rasa macam dah occay skit. Aku nekad esok walau cam na pun aku kena masuk kerja gak. Perlu habiskan apa yang aku tinggal tu...Hope esok tak da la users aku kaco apa yang aku dah plan. Amin.

Tuesday, September 27, 2011

Dah ada tanda2 nak bersalin

Occay aku nak sambung citer lepas aku kaur wad. Ekceli aku tak leh lagi kuar wad pagi ahad tu sebab doc masih nak monitor aku. Tapi aku minta gak balik disebabkan segala suntikan dah aku terima malam tu. Setel sume dah. Ahad tu dah tak da pa2 just terima makan ubat..drip pun dah buka sebab tangan aku pun dah nak membengkak. Lagipun mat pezal cam dah bosan dah..yelah mana nak sama ngan orang sakit ngan orang tak sakit duk wad kan. So, aku memang nampak muka dia dah bosan giler tambah2 aku pun dah cool balikkan. Baik balik. Tapi kira occay gak la tu sebab kami amik single room so..privacy tetap ada. Nak sayang2 pun boleh. wakakkaakk...sayang jadah apa kalu sakit2 kan. Pang sedassss...


Yang bestnya kan aku dapat bilik masa aku bersalin Aqil dulu. Terkenang dulu2 masa nak lahir Aqil..masa nak sambut Aqil dalam dukungan aku ni. Tersentuh hati beb...huhuh

Occay dah balik..pagi semalam plak aku stress balik. Kul 3.30 pagi semalam aku bangun buang air kencing...tengok2 ada lendir..banyak! Takut aku...termenung aku bila masuk bilik. Nak kasi tau mat pezal kesian plak...tengok dia tido pulas kemain. Kang kul 5 pagi dia nak kena bangun siap2 pegi kerja. So, aku pendam. Kul 4.30 pagi cam tu aku masuk toilet sekali lagii....sekali lagi aku terkejut bercampur cuak..kali ni lendir campur darah! Waaaaaaaa...tapi tak sakit tau. Terus masuk bilik bagi tau mat pezal. Lantak la kaco dia pun

"Abangggggggg jangan pegi kerja tau hari ni. Ada lendir campur darah ni duk kuar. Banyakkkkk"

Mat pezal aku nampak cam angguk je..sepatah tak kata. Dia ni bukan leh kaco time tido. Huh...ntah dengar ke idak ntah. Sampai subuh aku tak leh lena..sambil2 tu aku masuk dapur curi2 makan. Takut aku terberanak bila terbit matahari. Taknak peristiwa dulu berulang lagi. Dulu masa Aqil..aku langsung tak makan...nak pushhh pun tak terdaya, last2 kena vacum..nah hambekkk..so kali ni apa2 aku nk standby. Pengalaman mengajar kitakan??


Pagi tu kul 9 bergerak ke tempat aku masud wad tu...sampai Dr Zainol on call plak. So, jumpa Dr Jes sekali lagi. aduss....dia check bawah tu...sakit giler. Lepas tu dia macam tarik sesuatu...ha kuar segala lendir..dia tunjuk kat mat pezal. Apa jadahnya ntah aku plak malu bila tengok Dr Jes duk tunjuk2 lendir tu kat mat pezal. Aku tak tengok langsung reaksi mat pezal. Ntah apa kena aku ni.

Dr Jes : Ni sebenarnya ...&*%^&$%$ (ntah apa punya istilah aku lupa)..datangnya menda ni dari selaput baby. tak apa cam ni...kecuali kalu kuar bersama air ketuban...you memang kena bersalin lah.

Mat Pezal : So, menda ni tak da effect pa2 la?

Dr Jes : Tak pa...it's ok lagi. Tapi ada sakit2 ngan kontraksi kerap...kena masuk labour room lah


Senyum je Dr Jes


Aku : tadi doc check..rahim saya ada buka berapa cm?


Dr Jes : Haaa dah buka balik 3 cm tu ..tapi you tak payah risau. selagi tak 5-6cm..keadaan tak membahayakan lagi.


Bincang2 tu...dia nasihat balik je rest umah dulu. kalu tunggu dalam wad pun belum tentu aku nak bersalin. Kang membazir masa ngan $$$$ je kan. Dr jes cakap lagi kadar masa kelahiran setelah kuar lender tu ada amik masa 2 hingga 2 minggu bergantung pada ibu hamil. So...tak lah bila. Berdebar2 aku., Hari ni dah 2 hari aku alami..esok lusa tak tau lagi. Takut gak nak pegi keja jumaat ni. Niat nak El....tapi teringat kerja yang tak setel2 lagi. Ishhh tak boleh la orang take over keja yang aku buat separuh jalan. tadi pun, ada aku pass satu kerja penting kat kawan. tu pun dalam hati..alahaiiii sian menyusahkan kawan walau kawan aku tu...rasanya dia occay je. Nama pun keja dalam team kan. Hurmmm doa2kan la aku semoga dipermudahkan bersalin. Aminnnnn

Isu Hudud

Pelik aku tok guru duk pong pang pong pang sana sini nak laksanakan hudud. Lagi aku pelik duk jaja Tun tak bagi laksanakan. Dah berapa tahun dah Tun tak jadi PM...awat dok tunggu lagi? laksanakan la kat kelantan tu. Aku pun tak sabar nak tengok keberkesanan hudud ni. Kalu bagus....mendadak turun kes jenayah...insyallah...aku yakin negeri2 len pun mesti akan terikut.

Tapi...ada lagi masalah. Asik duk kata nak laksana...tapi tak buleh ka..kuar risalah atau apa2 medium kepada masyarakat pasal hudud ni. Explain dari basic sampai part macam mana nak laksanakan. Bagi orang faham betul2 kalu dah excited sangat. lepas tu leh dak kalu wat himpunan semua ulamak bincang pasal hudud ni sesuai ke dak laksanakan di malaysia. Ni undang2 bukan calang2 nak laksanakan dimana saksi mesti la orang yang adil, amanah dan beragama. Mudah ka nak jatuh hukuman kat pesalah kalu saksi pun macam puiiiiiiiiiiiiiii. Ha..cam na tu? Aku tak kata hudud ni tak bagus...kalu laksanakan pun aku alhamdulillah...itukan hukum dari Allah SWT.

Yang aku nak gelak...tok guru asyik duk kata orang takut hudud tu...macam orang takut hantu. Ado ka cakap macam tu. Orang yang menentang ni sebenarnya masih banyak timbul persoalan..tak clear may be tak berapa nampak macam mana nak laksanakan.


Hope Harakah ka..apa2 la dari orang bijak pandai PAS...tolong la tulis skit2 pasal hudud ni dari basic sampai la leh jadi macam akta2 yang termaksub dalam undang2 jenayah malaysia.


***aku ni masih jahil bab agama..tapi aku nak benar tau pasal hudud.

Aqil : dah pandai melawan ehhhh

Pagi semalam masa aku nak masuk bilik mandi, ada aku dengar mak aku bebelkan Aqil. Huh...tak lain tak bukan mesti duk mengacau tok abah dia ngan Acu kemas barang nak bawa pegi niaga. Orang sibuk angkat itu ini...dia pun sibuk sama. Bukan nak menolong bagi elokkkkk bagi hancus lagi ada la. Duk bebel2 mak aku tu ..pastu aqil menjawab

Aqil : Hishhhhhhhhh dok hingaq paaa.....

tersentap aku Aqil balas cam tu kat mak tok dia. Sah dan tak syak lagi...dialog ni Acu dia selalu guna bila mak aku berleter kalu adik laki aku selalu kuar balik lambat2. dengar plak kat Aqil, diceduk dialog tu. Adus nak wat cam na la ngan aqil ni... aku tak gemar Aqil cam ni....(susah hati)


**hingaq ~ bising

Alkisah ditahan wad sop sop sop

Sebelum ni aku ada story ada open house kat site aku. Macam2 yang aku nak melantak. Aku melantak skit je walau jamuan sampai petang. Niat petang lepas zohor nak sambung kedaqah...tapi terasa kenyang plak. Kang tak larat bawa perut.

Occay setel yang tu, malam tu aku start cirit. Sah food poisoining! cirit start dari kul 2 pagi sampai ke siang. Dah la keesokkannya aku ada meting. kalu tak kerana meeting tu...sah2 aku EL. Kerana aku ni sorang yang bertanggungjawab...gagah la diri pegi walau bontot dah terasa pedih giler aski ulang alik masuk toilet. Masa pi site tak silap dah 6 kali aku ulang alik masuk jamban...sampai jamban tak bau jamban..bau aku je. hukhukhuk

Abis meeting aku minta kat bos lina nak p klinik. Sekali pegi mak aihhhh makhluk Allah rami sesangat. Frust aku. Takkan nak tunggu ngan keadaan cirit cam ni. Aku blah balik terus. Balik pekena ubat len plak. Dah 3 pil aku telan tak jalan. Balik umah rest2 pun tak tenang. Kuar masuk jamban gak...petang kul 3 lebih aku esmes je bos tak nak masuk keja. Tak larat sangat dah. Rasa flat dah badan aku. Mat pezal aku kerah dia p amik laptop aku kat site. Balik dari site aku terus ajak dia pegi klinik perbidanan dr zainol.

Sampai2 Dr Zainol tak da. Memang apa2 hal bab cam ni aku jumpa Dr Zainol. Kiranya dia ni gynae aku la sejak Aqil. So aku jumpa Dr Jes. Dr Jes check perut aku dah mengeras...and ada kontraksi dah pun. Check bawah hurmmm dah buka 3cm! nerves aku. Dulu masa sakit aqil...sakit guling2 baru buka 1cm. Ni terus 3cam mau aku tak cuak. Terus dihantar masuk wad. Segera itu juga aku terima drip ngan 1 suntikan tahan sakit. Seksa tok sah cakap. Rasa nak marah2 je apa yang tak kena dimata. Ekekekek. Mat pezal tak abis gosok aku sana sini...Sat kat pinggang...sat perut..Mulut tak henti doa. Aku takut sebab aku belum betul2 cukup bulan, bukan tiba masanya lagi.

Dalam kul 6 lebih mak, abah, Aqil n maktam sampai. Reaksi Aqil? huhhh masuk2 je dalam bilik

Aqil : Mama demam ehhhh?

Adus...hang ni Aqil..dah nak dapat adik dah la. Ada gak Aqil turut gosok2 belakang aku. tapi kejap. Dia lebih teruja nak lepak luar tengok baby kat "bilik pameran". Malam tu aku kena suntik ubat kasi paru2 baby matang. sakitnyaaaaaa sekali kena tak bergerak kaki aku duk tahan sakit. 5 minit baru aku leh gerak selesa skit. Huhuhuhu


occay esoknya plak kena lagi jarum..kiranya...redha la kalu nampak misi pegang jarum tu. Sume jarum aku kena 5! bontot kiri kanan huaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Pagi Ahad aku discharged. Lega! Siap dapat 4 hari MC. Sapa tak suka wes? Ye aku je tak suka...sebab banyak menda aku blum setelkan bab kerja ni. Sian kawan2 aku nak kena cover. Hope jumaat aku okey dah buleh kembali kerja. Kalu tak larat macam hari ni...rasa terus tak masuk opis kot sampai aku abis cuti bersalin hihihih..:P

Pesanan buat ibu mengandung : Hati2 la pemakanan anda sekiranya dah makin sarat..Bila cirit...pegi la check terus ngan doktor.

Thursday, September 22, 2011

Tersentap aku

Ishhh geram aku. Aku tau la aku ni bukan insan baik sangat..banyak lagi buruk dari yang baik dalam diri aku. Tapi...aku sangat keciwa ngan sorang kawan aku ni. Kawan masa zaman aku kecik2 dulu. Main pondok sama2..main basikal sama2...main panjat sama2....sampai tika tu family dia cerai berai. Dia pindah lepas abis sekolah menengah then kawin muda. Sedey aku masa kawin dia langsung tak jemput. Aku risik2 jiran ngan abah dia..mak dia wat kecik2 je kenduri so aku occay la cuba faham walau kecik hati.

Setahun lepas gitu aku terjumpa dia dalam FB..tu pun adik aku terjumpa dulu dari kawan2 kampung kami. Aku add dia. Terkejut aku..dulu orang pangge dia nani (bukan nama sebenar) gemok..sian dia. Tak ramai pun kawan ngan dia. Aku ngan adik aku je paling rapat. Occay lepas aku add dia dalam FB aku ni terkejut aku..dia bukan macam dulu. Body pun nak ala2 model dah. Dressing mak aihhh...memang tip top abis. kalah zaman budak2 dulu yang selebeh tok sah cakap. Adik aku juga citer dia dah pun janda. Anak ada sorang tapi mak dia jagakan sedangkan dia di key el. Patut la moden sakan.

Termenung aku tadi bila dia update pic terbaru ngan baju masyaallah nampak half dua ketoi roti ban. Aku tak pikir panjang...terus je tegur minta dia tutup la skit. Jangan la terdedah sangat kalu nk berposing tu. tau la sekarang dia dah comey..sexy. Aku baca plak ramai jantan duk puji sakan..terbaik la..cun la..segala bagai. Puiiiiiiiiii mata laki kannn...macam2 tu puji yang amat. Tak da 1 pun yang tegur. Sedih aku. Aku terus tegur cakap 'nani...tutup la skit' tu je..pastu ada mamat mana sambung kata "terbaikkkkkkkkk". Hamboi aku balas "terbaikkkkkkkk?" pastu nani balas cakap jangan la kasi statement ganas. Aku tegur soh tutup skit je pun(klu aku soh tutup banyak..ada dia mau ikut? sapa la aku kan?). Duk kejap tu dia cakap..."wat pa tutup..baik buka" cinabeng punya kawan. Hangin aku. Nak je aku reply "bogel je la nani. abes citer"

Aku rasa kawan aku tu tengah kembang punggung orang puji dia sexy n comel. Aku sebagai kawan..sedeylahhh. ya Allah tolong la bimbing kawanku itu. Kembali dia ke pangkal jalan. amin.

Open house lagik

Adusss kenyang giler baru sudah melantak makan kat open house anjuran puspanita SPU. Macam2 ado. Aku just dapat sumbat nasi daging ngan ketupat nasi bersama rendang daging yang best giler! Dah la raya hari tu mak aku tak buat rendang just kari daging je..so terubat makan rendang ni..Hope hari tak da nak sakit perut ke apa...Tak sanggup nak jadi penghuni jamban lelama.

Menu yang aku akan serbu untuk two :

bihun sup
soto
mee kari ke rebus ntah tak pasan plak tadi
lemang + ketupat
macam2 kuih
ais kacang (tadi dah kena semangkuk...nak pekena sekali lagi lah. Ciput sangat)


Occay tu je aku nampak. Rasa ada lagi tadi tapi malu nak jalan kat sume meja. Kang orang kata "hamboi mak labu ni...kedarah tak ingat. Terberanak awal baru tau..." hakhakhakhakkk

Wednesday, September 21, 2011

Fida tak bertudung??

Eh lantak la..napa pun artis kan. Bukan tak biasa ngan artis ni..kebanyakkan pakai tudung ON-OFF. Tak paham aku ngan golongan ni. Masa insaf kemain lilit tudung....bila lama skit makin singkat pastu tunjuk leher..pastu tunjuk jambul. Kubur masing-masingkan....Pikir2 la sendiri.

Pasal si Fida ni aku kesian sungguh la. Apsal la hang dapat mamat yang nama mamat tu....siap kasi penjelasan yang sangat kelakar mengalahkan majalah ujang. Tak perasan sebab tak pakai spek? Abis Si Fida tu..dah boyprenz hang nak tangkap gambar tu..mengeledik sua senggih apsal kalu dah sedar tak pakai tudung? ke Fida ni pun tak perasan dia terlupa pakai tudung? Hishh lagi tak logik kan?? Apa2 pun alasan mamat ni memang tak logik.

Tak sabar plak nak dengar penjelasan Fida ni.

5 Minit pun berkira

Hangin giler aku semalam pegi checkup. Apsal ehh asal je aku pegi checkup...susah nak menyenangkan hati. Ada je yang tak kena walau aku cuba...cuba..cuba berpikiran positif. Aku cuba memahamkan kerja misi ni. Aku cuba pujuk hati...tapi masih mendatangkan geram di hati.

Citer semalam...buku merah aku misi tulis jumpa doctor kul 3pm untuk scan. Oret aku pegi awal. 2.30 aku dah cabut dari keja pegi klinik. Amik masa tak sampai pun 5 minit. Dekat sangat ha...Dah sampai macam biasa amik giliran. Nak amik giliran pun dekat 10 minit baru dapat. Pastu tunggu plak untuk timbang segala tu pun amik masa 30-40minit menunggu. Sempat layan half ceta indon pastu sambung tengok half citer bella.

Then gi makmal wat urine test plak. Ni pun amik masa. Dapat result...glupppp mampos Hb rendah lagi. Jatuh merudum 9.8! Sebelum ni 11..tu pun kena tarbiah berjela. Tunggu lagi yang amik masa agak lama...ahhhhhhhhh bosan! dapat turn terus masuk jumpa misi...hah tak banyak cakap dia soh p amik darah. waaaaaaaaaaaaaa ni menci ni

Misi kat tempat amik darah tu cucuk aku 2 kali. Alasan "urat awak ni kecik sangat. dah la orang kecik molek...susah nak cari urat" haaaaa yelah tu...pastu puji aku comel segalanya apa...bla..bla..bla...huh, nak bodek aku..nak buang rasa bersalah la tu sebab cucuk aku 2 kali. Sakit tau! Eh aku comel ka?? Hahahhahaaaa...

Then gi makmal anto darah aku...tunggu result plak. hah Hb aku 11.2. Apsal tadi 9.8??? membazir darah je! Mau aku tak marah. Pastu pi la balik bilik misi tadi. Dia cakap "haaaaa nasib baik naik" Amboi kalu tak naik, nak cucuk bontot plak ka? huhuhu

Occay yang ni mendatangkan angin taufan aku, tapi disebabkan aku ni baik hati aku simpan dalam hati. Biar la taufan tu pukul2 hati kecikku ini. Selesai check sume tepat kul 5 (ni jam aku cepat skit...klu jam betul aku rasa tak sampai kul 5 lagi ni)..

Misi A : Eh dah dekat kul 5 ni...dia ni kena jumpa doc untuk scan. Tak pa ka?

Misi B : Ntah laa....

Misi A : Ishhh sat gi kalu refer kat doc..doc marah plak. Dah nak balik ni

Misi B : Soh mai hari len lah.

Misi A : ehh kalu awak mai esok boleh? dah kul 5 ni..doc pun dah nak balik

Masa ni temp aku memang high giler.

Aku : Esok tak leh...saya ada hal kerja.

Misi A : Cam tu datang next week lah yer. Ye tak te pun next week awak kena checkup lagi ni..dah dekat bersalin lagi kena kerap checkup.

Aku : ??? (diam je kejap) hurmmm ikutlah (nada cuak bercampur nyampah)


Dalam hati nak menjerit je cam ni

" Ehhhhhhhhhh klu jumpa doc tu, amik masa setengah jam ker??? setahu aku duk jumpa doc amik masa 5 minit cam tu ja. Takkan 5 minit pun berkira sangat????? Abis apa guna doc dapat elaun kritikal elaun segala bagai...kalau takat 5 minit berkira nak mampos?????"


Lepas kuar ngan hati sebal letak plak buku merah dalam bakul appointment. Nak tunggu dapat appoitment pun amik masa 10 minit? Sume misi kalut balik. 2, 3 orang dah pandang buku aku tu..tapi wat dek je. Memang kurang asam! Aku sedey la cam ni...dah la sarat cam ni...dengan tak laratnya..dilayan macam hape je...lagi buat aku letey. sop sop sop sopppp

Nasib baik balik umah ada penyejuk hati. Sapa? Aqil la..hehhe. Masuk bilik aku tunjuk tempat aku kena cucuk. Aku sengaja tak buka kapas yang misi tempek tu semata2 nak tayang kat Aqil.

Aqil : Sakit dak?

Aku : Eh sakit laaa

Aqil : nak pegang...( elok abis dia cakap terus pegang. Ayat bunyi macam minta izin kononnya..)

Aku : arghhhhhhh sakitnya (sengaja wat ngada sakit sangat2 sampai berkerut muka Aqil tengok aku wat2 sakit..hahahha)

Aqil : Sian mama....doktor cucuk mama

Aku : Mama nak buang la kapas ni

Aqil : Angann..(jangan)...nanti mama cakit (uihhh ayat ni buat aku terasa sayu hati. Aqil taknak tengok aku sakit. Terharunyaaaaaaa)

Aku : Tak pa...dah ok ni...darah dah tak da pun (aku buka tunjuk kat dia...dia tengok macam dah ok...dia terima. So, akuleh cabut buang. Ekkekekkekek)


Sayang Aqil!

Tuesday, September 20, 2011

Gulppp anak orang ker anak lembu ni hah? hah? hah/

Aiyakkkk terkedu aku kejap terjumpa gambar ni. Tak tau patut nak rasa feeling apa. Nak gelak? geli? Mual tekak? nak termuntah?

Apa2 pun aku kesian. Budak ni ditinggal mak bapak dibela datuk dia (orang thai). Ni lembu datuk dia...disebabkan selalu tengok anak lembu menyusu..budak ni terpengaruh tambah2 lagi ditinggal mak. Walau dihalang budak ni tetap nak buat cam ni juga. Ajaibnya...budak ni tak penah sakit malah sentiasa sihat. Siankannn...




Petua Rumahtangga : Tidur berbantalkan lengan suami

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (sumber kajian MOHEMA) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.


Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak dimana kelenjar phero paling aktif.



Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya, tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang, ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. (pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu bertapa asyik dan rilexnya)…FAKTA….serius….


Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur.


Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah shave ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit aje bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.

*******************************************************

Tak sampai hati plak aku nak pinjam lengan laki aku tido sampai pagi. Tentu lengguh bukan? Macam fakta mengarut je yang omputih suka buat ni. Apa yang penting, tido jangan membelakangi somi. Aku? redah saja. hakhakhakhakhak..Abang tak kisah kan? Sori la aku tido jenis tak leh setia pada satu posisi. kejap kiri, kejap kanan..kejap terlentang....meniarap? dah lama aku tinggalkan tido bertabiat cam ni..:P

Monday, September 19, 2011

Aku ni tak layak la join open house

Apsal ehh asal je aku makan kat open house...mesti, mesti dan mesti sekali lagi aku dilanda cherry berry. Apsal hah? hah? geram tul asik kena masuk jamban. Jamban wangi tak per..jamban kan..bau jamban la kan. Eee yerkkkk.

Orang len occay je makan. Tak da plak cam aku. Sebelum2 ni pun occay je kalu aku makan macam2. baby marah kot sebab dia tak larat makan. ye ker baby? mama makan untuk baby ni..huhuhuhu

Koyak rabak




Geram tul kat budak kecik ni...Heran aku, suar dia asal je banyak koyak kat celah kangkang ni ( dah 2,3 lai koyak). Agak ni pembalasan tuhan sebab aku selalu bebel kat cousin aku Si Lan tu...asal dia pakai suar je mesti koyak. Dah la tak suka pakai spender..mau aku tak marah kan. Ini...tengok...kena batang idung sendiri. Anak sendiri pun dah 2X5 ngan Si Lan tu. Uhuk uhuk uhuk..mana mau letak muka aku, padan muka je lahhh..

Hari tu dia baru balik bermain ngan Si Lan (Lan ni dah darjah 3...Aqil suka sangat kawan ngan orang besaq dari dia, sebab cousins (Lan, Mie n Faris) aku akan bawa dia ronda2 keliling kampung nek basikal..)..tengok2 suar dia rabak ja kat bawah! Huaaaaaaaaa aku lani dah la dilanda simptom malas. Apa saja keja sume malas apatah lagi nak wat keja jahit2 ni. Aku tanya apsal koyak. Macam biasa

Aqil : Tak tau laaa

Huh aku syak mesti duk nek basikal yang koyak ni sebab Si lan akan kongsi seat basikal ngan Aqil. Aqil duk depan, itu yang mudah koyak kena hujung seat.

ker Si Lan yang koyakkan sebab aku selalu bebel kat dia. Balas dendam may be? hakhakhak hakk tak baik berprasangka buruk kannnn?

Saturday, September 17, 2011

Cuti2 pun ada assignment

Hari ni teruk bebenor kaki aku terutama kat betis. Rasa macam batu ladung bergayut pat lima kilo. Sakit...nak jalan terasa berat. Dah tempek saloplas segala haram tak lega. Semalam dah letak mustajab haram dok mustajab gak. So, kerugian yang aku alami...terlepas 1 kenduri...2 open house. pastu tengah hari tadi abang ipar sms mat pezal soh balik umah mertua...dia buat kenduri KFC.. ahhhh terlepas segala2 seisi makan. Aku ada lagi sebulan untuk kedarah segala macam. Bukan senang lepas ni kena berpantang. Ohhhhh hazab occay.

Tengah melayan sakit dapat plak sms dari bos minta check emel. Waduhhh ada keja yang perlu wat masa weekend. Ni nak kena claim OT ni. hadoiiii!!! Nasib baik aku nya part ciput je. Nasib baik. He he heh he he...ni aku dah setelkan dan dah emel pun. tak tau kalu ada salah..esok kena on laptop lagi. Esok dah la banyak plan ni. Hurmmmm

Thursday, September 15, 2011

Cinta monyet...tetiba teringat

Uihh galak plak aku ni..tetiba melayan perasaan teringat zaman muda remaja dulu2. Masih ingat masa aku darjah 3...diulang darjah 3 yer ada sorang abang ni Ya Allah sangat2 la suka kaco aku. Tiap hari tak lalu depan kelas aku tak boleh. Stress aku. Tak larat nak jerit "Jangan kaco sayaaaaaaaaaaaaaa". Rasanya beratus kali aku duk ulang ayat tu. Bila aku tanya napa la suka sangat kaco aku ha? ha? haaaa? tau dia cakap pa

Mamat poyo : Saya suka rambut awak.

Cam hape jer. Dulu masa aku sekolah rendah memang aku tak bertudung (bertudung secara seres masa darjah 5)..eksen nak tayang rambut aku cecah pinggang! Sian mak aku...hari2 kena dandan rambut aku ngan adik pinat aku....bebel dia sampai soh abah aku p potong. Abah aku plak wat tak layan je...heheheh. Sian mak.

Disebab tak tahan sangat aku ngadu je kat sepupu aku paling senior..uihhhh berasap dia bila dapat tau aku dikaco mamat poyo tu. Mana aku tak takut...aku nak balik sekolah (bila ada aktiviti ko-ko sebelah petang) boleh plak dia tunggu depan kampung dia..gerun seyyyy. Time pagi2 ok la sebab aku gi sekolah tumpang arwah cikgu yusof. Baik cikgu tu..yang best kalu lambat, kami tak yah jawab...pandai2 la arwah cikgu jumpa cikgu besaq. Banyak kali oooo kami terlambat pi sekolah. Terbayang2 aku wajah arwah cikgu bila terlambat...gelisah! Sekali tu hari isnin...sampai2 orang dah mula buat perhimpunan. Ohhh sangat popular tika itu, penumpang2 cikgu glemer sekejap bila sume pandang kami turun sorang2 dari van cikgu depan perhimpunan. Ekkekekek...

Occay berbalik mamat poyo tu...tak tau napa la dia taksub sangat ngan rambut aku ni, padahal kalu terungai dandan cantik2 yang mak aku buat...mesti aku persis rupa hantu langsuir. Kembang je rambut aku kalu mak aku tak dandan. Ekekke..Penah mamat tu hampir nak kena cepuk ngan cousin aku sebab duk kaco aku sangat. Tapi tak penah serik!

Bila abah bawa aku ngan adik pinat aku potong..masa tu sedih sangat2. Hampir jatuh air mata bila rambut tu jatuh ke lantai. Amoi yang potong tu pun tak sanggup nak potong. Tanya abah aku berkali...betul2 ker nak potong. Mak aku tak ikut..aku rasa mak aku pun tak sampai hati tengok rambut kami dipotong...tapi dia juga yang soh potong. Aku tau..mak letih hari2 kena ngadap rambut kami ni...terpaksa.

Lepas potong rambut...mamat tu terkejut gila tengok rambut ketot aku (paras bahu). Siap mai jumpa...napa potong rambut?

Aku : sukahati aku la...rambut aku.

Hakahakghakhakkk...hari2 aku nampak wajah kekecewaan dia. Terpikir aku...mamat ni syok kat rambut aku ka atau diri aku ni??? Kalu aku tau dia suka rambut aku je senang, aku kasi je rambut aku yang potong tu...kan senang.Hang tenung la hari2 asalkan jangan kaco aku. Eh tapi kan, abah aku soh amoi tu bungkus rambut aku ngan adik aku bawa balik. Pastu mak aku tanam kat pokok pisang. Orang tua2 la kata rambut akan cepat panjang balik. tak paham tul mak aku ni....dia soh potong..tapi berharap rambut anak2 dia cepat panjang balik. Sapa yang nyesal sebenarnya ni??

Eh tajuk aku cinta monyet kan? tapi tak da la aku rasa bercinta ngan mamat tu pun. Nyampah ada. hahahhaha. tapi aku heran, masa aku sekolah rendah dulu...napa aku tak jumpa mat pezal awal? Masa tu aku darjah 3, mat pezal darjah 5. Kenapa kami tak penah kenal? Ohhh kalu la aku jumpa mat pezal waktu tu....ni bukan dikatakan cinta monyet dah ni...gila2 punya cinta. Dari darjah 3 sampai tahun 2011! haaa lama gilakan kalu nak dihitungnya kalu kami dah kenal time tu...:). tapi masa darjah 3, takkan la aku nak cinta2 kan. Ohhh tersangatlah gatai punggung occay kalu bercinta time tu! kehkehkeh.

Ermmm tak kisah la kami lambat ke..cepat ka jumpa...apa2 pun aku teramat bahagia ngan mat pezal. Doakan kami bahgia hingga akhir hayat kami...dan yang penting...bahagia hingga "di sana" :) I love you ABANG!

Budak melayu singapore ni memang hamlau tul!


Hishhhh memang kuar ajaq budak ni. Tak tau la budak ni islam pada nama je..atau dalam hati dah tak Iman. Ampa nilai la sendiri. Budak bodoh ni patutnya kaji dulu pasal2 ni bukan men shout kuar ayat2 ngok dia tuh. Kalu rasa nak pancut sangat gi cari pelacur la...biar kena AIDS. Baru padan muka!

Cuma baca Kisah Saiditina Aishah dulu. Baca sampai paham la tolol oiiii....Rasulullah bukan macam yang hang faham tu. Hanya sedikit hadis tu yang hang meloncat wat statement cam hamlau tu apsal. Ngok!

Kena faham di sini yer...walau umur Aishah a.s ni muda sangat masa kawin dengan Rasulullah...Aishah bukan budak2 macam zaman sekarang. Aishah matang di usia muda. Ishhh pegi cari buku tentang Aishah a.s!!!

Kenapa kita perlu baca Al-Quran walau tak faham??

Aku ada jumpa cerita menarik dan nak kongsi di sini. Meh baca (aku copy paste je ni)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.. Ada seorang Atuk tua tinggal bersama cucu lelakinya di sebuah bukit di pendalaman.Setiap pagi Atuk bangun awal pagi duduk di meja makan dan membaca Al-Quran.

Cucunya ingin menjadi seperti Atuk & meniru seberapa boleh akan bacaan yang dibaca oleh Atuknya.
Pada suatu hari cucunya bertanya, ‘Atuk! saya cuba membaca Al-Quran macam Atuk baca tapi saya tak faham pun & jika saya faham sekali pun saya akan lupa sebaik sahaja saya menutupinya.
Apa bagusnya bila kita membaca Al-Quran?’

Sedang orang tua itu meletakkan arang batu ke dalam dapur pemanas badan, dengan perlahan dia menoleh kepada cucunya sambil berkata,
‘ Bawa guni arang batu ini ke sungai & isikan saya seguni air.’

Budak lelaki itu buat seperti apa yang disuruh, tetapi semua air itu membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah. Orang tua itu ketawa & berkata,‘Awak hendaklah berjalan lebih cepat untuk yang akan datang,’ Dan meminta cucunya ke sungai bersama dengan guni arang batu untuk cuba sekali lagi.

Kali ini budak lelaki itu berjalan lebih laju, sekali lagi guni itu kosong sebelum dia tiba ke rumah.Terlalu letih, dia memberitahu Atuknya bahawa mana mungkin untuk membawa air di dalam guni & dia pergi untuk mengambil baldi.Orang tua itu berkata, ‘ saya tidak mahu sebaldi air, saya mahu seguni air.Anda tidak cukup kuat mencubanya.’Dan dia menuju ke pintu melihat cucunya mencuba lagi.

Pada ketika itu, budak lelaki itu sudah tahu bahawa tidak mungkin dapat membawa air di dalam guni hingga ke rumah, tetapi untuk tidak menunjukkan apa-apa reaksi kepada Atuknya dia berlari seberapa laju yang dia boleh, semua air yang di bawa masih membocor keluar sebelum dia sampai ke rumah.

Budak lelaki itu sekali lagi pergi ke sungai & berlari secepat mungkin dengan seguni air, tetapi apabila sampai kepada Atuknya, guni tersebut sekali lagi kosong. Meletihkan, katanya,’ tengok Atuk, tak guna!’ ‘ Jadi anda fikir ianya tidak berguna?’ Orang tua itu berkata,’ tengok guni itu.’

Budak lelaki itu melihat akan guni tersebut & buat kali pertamanya dia sedar bahawa guni tersebut sudah berubah. Ia telah bertukar daripada guni lama yang kotor bekas arang batu menjadi begitu bersih, luar & dalam.

‘Cucuku, itulah yang akan berlaku jika anda membaca Al-Quran. Anda mungkin tidak faham ataupun ingat kesemuanya, tetapi apabila anda membacanya, anda akan berubah dengan sedirinya, dalaman & luaran. Itulah kurniaan Allah s.w.t. dalam kehidupan kita.


"Al-Qur'an ini adalah pedoman bagi manusia, petunjuk & rahmat bagi kaum yang meyakini".

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Faham kan maksud Atuk tu? walau apapun jangan risau, sekarang ni macam2 jenis tadsir Al-quran dijual. Yang penting, nak seribu daya..itu yang paling utama.

waaaaaaa tak leh wat keja.

Aduss...lasak giler baby hari ni...sampai aku kejap tukar posisi duduk. Lani aku duk bersila atas kerusi empuk ni..empuk tak empuk..masih ada sikit tak selesa.

Adoiiii tengah duk taip ni, terasa perut aku senggek belah kiri..aku dapat rasa macam tapak kaki/tangan je ni. ker lutut dia. Ha, benjol je ni macam kena ketik tebuan. pelik tau baby ni..kalu abah dia sentuh diam membisu..nyorok senyap. Sian abah. Napa baby? Sian abah. Tapi...kalu abang Aqil pegang..kemain dia tendang2 perut aku ni sampai Aqil gelak suka. Dengan buat muka teruja konon2 macam adik dia duk geletek dia. Ha...ntah2 kuar nanti bergaduh sakan pa.. IShhh minta simpang laaaa. Berbaik lah kalian yer. Jangan bagi mama marah. Mama tak nak jadi mama garang na.

Cam na ehhh nanti bila baby ni selamat kuar...cam na la penerimaan Aqil. Risau tul aku. Aqil tu pantang je nampak baby..suka je nak sayang pipi. Sayang pipi tak pa la..aku takut dia curi cubit pipi adik dia je. huhuhu

Wednesday, September 14, 2011

100++ Windows Keyboard Shortcuts

Aku ni nama je keja bidang IT...tapi dalam blog 1 haram tak da ceta pasal IT kan. Ceta mengarut2 je. Occay kali ni meh kita share ilmu IT ni. Basic je dan kita leh practice hari2 malah memudah dan mencepatkan kerja kita. Ni aku terjumpa dalam secara tak sengaja. So kita kongsi sama2 yer. Dah lama aku simpan note ni, baru teringat nak paste sini. hehhehe...Ada macam2 aku duk jumpa, pelan2 ehh aku kongsi kat sini.

The General Shortcuts

* CTRL+C (Copy)
* CTRL+X (Cut)
* CTRL+V (Paste)
* CTRL+Z (Undo)
* DELETE (Delete)
* SHIFT+DELETE (Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin)
* CTRL while dragging an item (Copy the selected item)
* CTRL+SHIFT while dragging an item (Create a shortcut to the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+RIGHT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next word)
* CTRL+LEFT ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous word)
* CTRL+DOWN ARROW (Move the insertion point to the beginning of the next paragraph)
* CTRL+UP ARROW (Move the insertion point to the beginning of the previous paragraph)
* CTRL+SHIFT with any of the arrow keys (Highlight a block of text)
* SHIFT with any of the arrow keys (Select more than one item in a window or on the desktop, or select text in a document)
* CTRL+A (Select all)
* F3 key (Search for a file or a folder)
* ALT+ENTER (View the properties for the selected item)
* ALT+F4 (Close the active item, or quit the active program)
* ALT+ENTER (Display the properties of the selected object)
* ALT+SPACEBAR (Open the shortcut menu for the active window)
* CTRL+F4 (Close the active document in programs that enable you to have multiple documents open simultaneously)
* ALT+TAB (Switch between the open items)
* ALT+ESC (Cycle through items in the order that they had been opened)
* F6 key (Cycle through the screen elements in a window or on the desktop)
* F4 key (Display the Address bar list in My Computer or Windows Explorer)
* SHIFT+F10 (Display the shortcut menu for the selected item)
* ALT+SPACEBAR (Display the System menu for the active window)
* CTRL+ESC (Display the Start menu)
* ALT+Underlined letter in a menu name (Display the corresponding menu)
* Underlined letter in a command name on an open menu (Perform the corresponding command)
* F10 key (Activate the menu bar in the active program)
* RIGHT ARROW (Open the next menu to the right, or open a submenu)
* LEFT ARROW (Open the next menu to the left, or close a submenu)
* F5 key (Update the active window)
* BACKSPACE (View the folder one level up in My Computer or Windows Explorer)
* ESC (Cancel the current task)
* SHIFT when you insert a CD-ROM into the CD-ROM drive (Prevent the CD-ROM from automatically playing)


Dialog Box Keyboard Shortcuts

* CTRL+TAB (Move forward through the tabs)
* CTRL+SHIFT+TAB (Move backward through the tabs)
* TAB (Move forward through the options)
* SHIFT+TAB (Move backward through the options)
* ALT+Underlined letter (Perform the corresponding command or select the corresponding option)
* ENTER (Perform the command for the active option or button)
* SPACEBAR (Select or clear the check box if the active option is a check box)
* Arrow keys (Select a button if the active option is a group of option buttons)
* F1 key (Display Help)
* F4 key (Display the items in the active list)
* BACKSPACE (Open a folder one level up if a folder is selected in the Save As or Open dialog box)


Microsoft Natural Keyboard Shortcuts

* Windows Logo (Display or hide the Start menu)
* Windows Logo+BREAK (Display the System Properties dialog box)
* Windows Logo+D (Display the desktop)
* Windows Logo+M (Minimize all of the windows)
* Windows Logo+SHIFT+M (Restore the minimized windows)
* Windows Logo+E (Open My Computer)
* Windows Logo+F (Search for a file or a folder)
* CTRL+Windows Logo+F (Search for computers)
* Windows Logo+F1 (Display Windows Help)
* Windows Logo+ L (Lock the keyboard)
* Windows Logo+R (Open the Run dialog box)
* Windows Logo+U (Open Utility Manager)


Accessibility Keyboard Shortcuts

* Right SHIFT for eight seconds (Switch FilterKeys either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+PRINT SCREEN (Switch High Contrast either on or off)
* Left ALT+left SHIFT+NUM LOCK (Switch the MouseKeys either on or off)
* SHIFT five times (Switch the StickyKeys either on or off)
* NUM LOCK for five seconds (Switch the ToggleKeys either on or off)
* Windows Logo +U (Open Utility Manager)


Windows Explorer Keyboard Shortcuts

* END (Display the bottom of the active window)
* HOME (Display the top of the active window)
* NUM LOCK+Asterisk sign (*) (Display all of the subfolders that are under the selected folder)
* NUM LOCK+Plus sign (+) (Display the contents of the selected folder)
* NUM LOCK+Minus sign (-) (Collapse the selected folder)
* LEFT ARROW (Collapse the current selection if it is expanded, or select the parent folder)
* RIGHT ARROW (Display the current selection if it is collapsed, or select the first subfolder)


Shortcut Keys for Character Map

* After you double-click a character on the grid of characters, you can move through the grid by using the keyboard shortcuts:
* RIGHT ARROW (Move to the right or to the beginning of the next line)
* LEFT ARROW (Move to the left or to the end of the previous line)
* UP ARROW (Move up one row)
* DOWN ARROW (Move down one row)
* PAGE UP (Move up one screen at a time)
* PAGE DOWN (Move down one screen at a time)
* HOME (Move to the beginning of the line)
* END (Move to the end of the line)
* CTRL+HOME (Move to the first character)
* CTRL+END (Move to the last character)
* SPACEBAR (Switch between Enlarged and Nor mal mode when a character is selected)


Microsoft Management Console (MMC) Main Window Keyboard Shortcuts

* CTRL+O (Open a saved console)
* CTRL+N (Open a new console)
* CTRL+S (Save the open console)
* CTRL+M (Add or remove a console item)
* CTRL+W (Open a new window)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* ALT+SPACEBAR (Display the MMC window menu)
* ALT+F4 (Close the console)
* ALT+A (Display the Action menu)
* ALT+V (Display the View menu)
* ALT+F (Display the File menu)
* ALT+O (Display the Favorites menu)


MMC Console Window Keyboard Shortcuts

* CTRL+P (Print the current page or active pane)
* ALT+Minus sign (-) (Display the window menu for the active console window)
* SHIFT+F10 (Display the Action shortcut menu for the selected item)
* F1 key (Open the Help topic, if any, for the selected item)
* F5 key (Update the content of all console windows)
* CTRL+F10 (Maximize the active console window)
* CTRL+F5 (Restore the active console window)
* ALT+ENTER (Display the Properties dialog box, if any, for the selected item)
* F2 key (Rename the selected item)
* CTRL+F4 (Close the active console window. When a console has only one console window, this shortcut closes the console)


Remote Desktop Connection Navigation

* CTRL+ALT+END (Open the m*cro$oft Windows NT Security dialog box)
* ALT+PAGE UP (Switch between programs from left to right)
* ALT+PAGE DOWN (Switch between programs from right to left)
* ALT+INSERT (Cycle through the programs in most recently used order)
* ALT+HOME (Display the Start menu)
* CTRL+ALT+BREAK (Switch the client computer between a window and a full screen)
* ALT+DELETE (Display the Windows menu)
* CTRL+ALT+Minus sign (-) (Place a snapshot of the active window in the client on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing PRINT SCREEN on a local computer.)
* CTRL+ALT+Plus sign (+) (Place a snapshot of the entire client window area on the Terminal server clipboard and provide the same functionality as pressing ALT+PRINT SCREEN on a local computer.)

Internet Explorer navigation

* CTRL+B (Open the Organize Favorites dialog box)
* CTRL+E (Open the Search bar)
* CTRL+F (Start the Find utility)
* CTRL+H (Open the History bar)
* CTRL+I (Open the Favorites bar)
* CTRL+L (Open the Open dialog box)
* CTRL+N (Start another instance of the browser with the same Web address)
* CTRL+O (Open the Open dialog box, the same as CTRL+L)
* CTRL+P (Open the Print dialog box)
* CTRL+R (Update the current Web page)
* CTRL+W (Close the current window)