Assalamualaikum wbt...

Sekiranya berminat dengan produk shaklee, sila ke FB saya : www.facebook.com/leya.faizal

Monday, May 31, 2010

Satu cerita berkenaan taik ayam....T_T

Ada suatu hari tu...aku, aqil n abah aqil lepak2 dalam bilik. waktu tu laki aku asyik membuta sbb tu aku hasut aqil kaco abah dia. kang dibiar tido lama2 kang saiz seluar dia asik bertambah2 angka. maka..bertindaklah aku bersama aqil...kaco..kaco..kaco....Maka berjaya la kami membuat mata mat pezal buka seluas2nya. so kami pun bergurau2 manja dan tetiba laki aku buat muka serius..Lalu bertanya...

"ni awat sarung batal yg baru tukar ni bau taik ayam!" hohhhh tercenggang aku. baru basuh tapi tetiba bau taik ayam... maka aku pun bersuara...

" ehhh bohong la..xkan bau taik ayam. abang niiii...."

Laki aku xpuas hati..."ha xcaya sudah..kata bohong lak..bau tgk!" seres je muka..haih...biar tul..klu bau taik ayam ms aku lipat sarung2 bantal ni msti la ada baukan..melainkan ayam masuk almari aku..berak . hoh xlogik..ada plak ayam nk masuk dlm almari baju aku!

maka aku pun amik bau skit dr jauh...kembang kempis idung aku ni..

"HOH..bau ayaq liur BASIIIIIII niii" jerit aku...laki aku melendak gelak besaq dia

"HAHAHHA...saja je nk bg org tu bau ayaq liur basi abg ni..." uwaaaaaa..aku balun laki aku semahunya...ha amik-amik.. pang..pang..pang aku tampo pipi dia...xpuas agi aku tarik tinga dia..aqil lak gelak..xrasa nk gelak dia buat gelak besaq...


huh, naya je aku bau ayaq liur basinyaaaaaaa..sekian.

Thursday, May 27, 2010

senggal-senggal 1 badan

Dah 2 hari aku sakit2 badan. lagi xtahan tempat ddk aku keja sgt xbest sebab meja sangat tinggi dan kerusi agak rendah. jadi, ia menimbul ketidakselesaan pada bahu aku dan belakang bahu. perit wey bahu aku ni...

So, cam na aku nk buek ni. kat pale terbayang2 SPA RZAC kat bertam tu sbb ada tukang urut indon. dia urut mmg best. siap bunyi meletop2 agi. kadang2 terasa nyeri lak bila teringat blk masa dia urut aku. tapi siyes la..lps dia urut terasa ringan badan.


patutkah aku kembali ke SPA itu. sejam rm39 xda la mahai sgt. tp mslhnya gaji aku xmasyuk lagi..uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....xda duit...huk3x

T_T

Tuesday, May 25, 2010

Apsal mare aku????

aku ni nk marah sorang user tu xsampai hati. kang dikatakan belagak nak mampoih...so aku buat jeling skit2 je la tanda aku pun ada hati dan perasaan. cetanya begini...


"leya-leya...tlg akak sat nengok pendrive ni..apahal xleh nk detect kat sume PC haaa..." jerit manja sorang kakak yg tetiba muncul sebelah aku ini.. aku pun amik la try kat laptop aku duk guna hari2 ni... belek punya belek mmg something wrong somewhere la kat pendrive dia..so, aku mls nk ssh diri sbb aku pun tgh bz kann...sbb aku buat mcm2 pun xok...maka aku menjawab la...

"pendrive ni rosak ni...mmg xleh read pun...xpun kn virus.." lps aku jwb cam tu trs akak tu buat tercengang..

"HAIHHHHHHHH....akak br beli pendrive ni..mana leh rosak!" ehhh tetiba suara dia tinggi. apahal..terkejut aku. aku ckp baik2 aaa...hg duk jerit macam aku pekak pa jadahnya kan...


"eh kak, menda nk rosak bukan kira baru ka lama..brg la ni baru pun leh rosakkkkk" aku jwb ngan nada lembut2 agi..dia mcm merenggus pastu blah dr sebelah aku. eh-eh emo plak kak ni..aku panggggggg kang. kita dah tulun dibalas cam tu lak..sukahati ko ehhhhhhh

Wednesday, May 19, 2010

Bodoh...bangang....

pagi ni macam biasa sampai2 kat site ni..aku buka laptop n trs on9 gtalk. penting tu gtalk sbb ia sebagai tanda kehadiran anda berkerja dan bos pun akan online sama nk tgk anak buah dia online kul berapa. so, klu dh on laptop xyah la nk ngada2 p jamban ka apa..pasti ON gtalk dulu! Lps tu aku xterus la wat keja. giler apa aku nk serajin tu. yg pasti aku akan mulakan dengan baca paper sambil2 check segala mak nenek emel. emel iL adalah emel akan aku check. biasa la, manatau dapat emel panas2 dari bos. bos2 aku ni sukar dijangkakan. tapi macam best plak bila bos emel yg HOT2.(HOT disini bermaksud bos emel yg marah2,bila baca rs telinga macam kuar asap..keh..bukan HOT yg SX2 tuuuu). occay bila dpt emel HOT2 ni..mula la TSO kalut gtalk antara 1 sama len. masing2 luah takut..takut...cemas dan segala macam ada. kadang2 nk tgelak aku. baru baca emel bos marah2 takut2 plak..padahal bos duk jauh berbatu2. keh3x.


Dah, ceta bab len..lps aku check emel iL aku akan check emel2 len dan hari ini aku dpat 1 emel yg BODOH lagi BANGANG tahap kebodohan bertingkat2 setinggi Burj Dubai nuhhh..Tgk gambar ni..



Adus tau la ko terer nk menipu ngan guna IT ni. tapi agak2 la...jgn sampai terserlah kebodohanmu itu. Sejak bila plak aku ada akaun MAYBANK? hg habaq sat kat aku??

Tuesday, May 18, 2010

kasian bayi itu..

Pagi2 dah buat hati aku sentap lps baca BH online. Bayi ditanam oleh pasangan remaja. Ya Allah...bila perbuatan hina ini akan berakhir? aku xdapat bayangkan detik2 yang dilalui oleh baby tu semasa dilahirkan lepas tu mak bapaknya sibuk nak tanamkan dia hidup2! dan...dia mmg ditanam hidup2..aku pelik ngan kerajaan malaysia ni, kenapa x gubal undang-undang lg ketat! setakat penjara apa la sgt? tolonglah pemimpin hukum org2 ini seadilnya.

mati perlu dibalas mati!

Monday, May 17, 2010

Aqil @ beach

Reaksi aqil nampak laut. turun2 je kereta dia duk jerit 'ayak..ayak.." sambil duk tunjuk2 ke laut. pastu aku pakaikan kasut dia dan bg dia berdiri dekat ngan bibir pantai. ni reaksi dia..aku trs snap nk tgk reaksi dia. dia tenungggggggg je laut. pastu trs berlari nak cecah kaki dia kena ayak. of kos la aku xbiarkan. aku tarik dia..duk jauh2 skit.

pastu abah dia punya idea..kasi 1 besi soh dia lakar apa yg patut. tgk la...apa ntah yg dia lakarkan. berseni gilerrrrr...






gambar ni lak kami lepak kat R&R pantai bersih sambil nk saksikan matahari terbenammmm...masa aku duk sembang ngan laki aku tentang isu antarabangsa aqil bley plak p tenung2 mak cik sebelah kami yg duk makan keropok ikan. huk3x..nak ler tu. adess aqil..mama dah beli makanan utk aqil, makanan org len plak dia nak. makcik tu hulurkan 1 kat dia. heheh...pandai ehh taktik aqil. kira ok la tu kan dr dia p ambil trs kat tgn makcik tu. ohh anak mama mmg berbudi bahasa...:p






ni masa nk balik. aqil beria2 soh abah tgk atas..."wauuuuuu..wauuuuuu"




Balik singgah tesco kejap beli kasut kerja bah dia. pastu aqil cam biasa xleh tgk mainan gini. wajib naik kejap. klu tak..menjerit diaaaaa..

Aqilllllllllllllllllllllllllll..sabar-sabar...

sejak-sejak ni aku sgt terperasan ngan tingkah laku aqil bila nampak putih (kucing) kat dapoq...dia akan buli putih cukup2. hari masa aku lunch bersama aqil tetiba aqil bgn dr sebelah aku. besa la dia kalu makan bukan nk duk diam. jalan sana sini..sedang aku duk kecik2kan lauk ayam aku dengar putih cam meraung mnta dikasihani. hah, ni msti kerja aqil..aku bangun tgk sebab apa putih bunyi cam tu. mak aihh terkejut besar aku. aqil duk atas belakang putih! uwaaaaaa...sapa ajar hg buat cam ni aqil. putih tu dah la ngandung. haihh..sabar2. sebelum ini aku perasan aqil klu nk apa2kan putih dia just pijak ekor putih. Tu pun dah buat putih mieowwwwwwwwww sakan. uihh berat gak tu aqil. putih tu pun 1, aqil dah "dera" dia berkali2 pun dia buat xtau je. aku risau kot2 la dia xtahan sabar dia cakar aqil. huhu jgn2 klu ko wat cam tu putih aku cari pemilik baru. dok la ngan kuarga baru. ko nak putih? klu ko xnak..ko sabar la eh ngan aqil. dia budak2 lagi dan xmengerti apa itu buli dan penderaan...keh3x.

Tuesday, May 11, 2010

Housewarminggggggg...

housewarming...akhirnya dah selesai bab tu. apa yg aku plan berjalan ngan lancar hasil pertolongan sedara mara n mak abah tersayang. lega kami suami isteri. menu cukup2 untuk tetamu walau dekat nk ptg tu aku dah cuak tgk ayam dah nk abis...mcm tinggal serdak je. tambah2 duk baget rmai kawan2 xmai lg. perghhh...ssh hati diriku ini. laki aku? uihhhh aku ckp tensen ngan laki aku..dia wat slumber dia je...jeles aku ngan kesabarannya. Tapi yg aku nyesal giler...xda sekeping pun gambar aku snap. masing2 jd bz yang amat bz..dan bz lagi bz. huhu...aku soh laki aku snap, dia plak soh aku. so masing2 duk harap sapa2 snap...dah abis majlis br pasan...xda sapa pun snap gambar. uwaaaaaaa...awat la aku xpass je kamera tu kat adik aku. uhuk3x...nyesal pun dah xguna.benci tawwwwwww...

Ok, sambung ceta..dlm duk meriah tu, ada la aku dapat tangkap org yg duk mengata umah aku. " umah ni kecik ja..xbesaq mana. leh la ddk klu anak xramai. klu umah ****** besaq dr umah dia" perghhhhhh berdesing aku. ni aku mls nk jmpt mak sedara aku. mulut macam puaka. so, aku xbiar la..aku bls je ngan muka seposen " hmmm...umah ****** besaq sbb duit dia besaq. umah km kecik je sbb wet kami kecik..takat ni je mampu bayar. xpa la..janji ada umah" org yg mengata aku tu trs je diam. tau la umah dia besaq tapi buat apa..tanah tok wan aku bg. dia kuar utk buat umah je. tu pun wet laki dia 100%. so, bangga ka? aku lagi bangga walau umah aku kecik tapi tu hasil titik peluh aku ngan laki aku. usaha sendiri occay.pastu kan mak sedara aku sorang lg plak sampuk cakap aku.."ehh dah ok ni umah hg, ada 3 bilik pun ok dah. janji ada umah" elehhhh nk sedapkan hati aku plak. xper, aku skit pun xterasa pun korang ngata umah aku..tapi aku pelik, korang ni xpenah nk syukur dan tlg la jgn duk ngupat sana sini. xbest kan cam ni? xpa la..layannnn...mlm tu aku ceta kat laki aku. huh aku tau nya msti dia kata cam ni.."tu la abg dah agak dah mesti mak2 menakan lia akan kata cam tu. tau sgt dah." hmmm mmg betul tekaan ku. nyesal dan malu plak aku ceta keburukan mak2 sedara aku. terasa macam aku pun jahat cam tu.. huhuhu...

Friday, May 7, 2010

Bergegaqq

hadoi...hr ni msk hari kedua aku sakit pale..smlm blk smpi nmpk bantal je..nk main ngan aqil pun rasa malas sbb tu layan pale aku yang wengggggg semacam ni. Aku rasa ni sbb effect aku duk sebelah pintu kuar masuk bilik pendaftaran. sorang masuk je pintu dihempas...pastu nk kuar bilik tu sekali lagi pintu BANGGGGGGGGGGGGGGG. Kalu setiap minit org duk kuar masuk..dah jd macam irama heavy metal.

Aku macam nk jerit je kat sorang

"woiiiiiii xleh ka tutup pintu tu pelan. masing ttutup ganas je, kalu pintu leh cakap dah lama dia meraung jerit sakit sbb korang duk hempas2 diaaaaaaa"


Tiap kali aku nk fokus je...BANGGGGGGGGGGGG...HADOI.....Hari ni kurang skit sebab aku pun xtau ramai macam tak da je. xtau p mana. tambah2 depa wat makan2..masing2 pakat berkumpul kat pantri duk pulun pulut kuning..perghhh sedap2...aku dah kena sepinggan. nampak gayanya ada potensi aku akan tido time lunch sat gi...


Adiossss

Tuesday, May 4, 2010

Penin ngan prosedur tanah

Aku ni dah 3 tahun bergelumbang ngan dunia hal tanah ni..tapi haram xterer2.. rupanya2 hal tanah adalah amat2 rumit. aku mmg tabik spring aa pada pegawai2 tanah yg tau sume hal2 tanah ni kalau dia leh jwb hal tanah tanpa rujuk KTN. huk3x

Ni aku tgh penin bab tanah hal prosedur yg ntah apa2..huk3x penin pale. Dan aku gak tgh HOT ngan user aku ni. Ada plak dah ada fail prob leh plak dia simpan selama aku MC. kasi la kat penganti temapt aku MC tu. leh plak simpan. so sekarang ni public tu dah tahap ngamuk macam kobao nek minyak baru la dia duk giler push aku soh siapkan. haaaaa..simpan aaa agi. klu aku beranak hr tu...ko nk simpan prob ko tu 2 bulan??? Nak? nak? tlg la fikir logik skit kan. klu dah terdesak baru nk melompat..skrg ko lompat la sorang2. aku nk tgk ko nk lompat tinggi mana. klu tinggi aku nk soh ko masuk olympic msk acara lompat tinggi. BUleh?

Citer Aqil lagi..

Semalam aku dah start keja. Pagi2 tu masa aku siap, aku dah pun siap mandi n pakai baju. hmm wanginya anak mama. bila dia tgk aku pakai tudung dia terus mai dekat aku dan berkata "jom..jom" ngan nada xsabar. Aik, mama nk p keja la...bukan nk bw aqil jalan2 aaa..Ahhhh dia dh mula nk buat perangai ni. so aku xlayan sangat kang layan susah aku. nak kena dukung dia jalan2 keliling umah then br p keja. xleh jadi..buat xtau dah. masa aku siap breakfast n nk pakai kasut tetiba je si aqil ni muncul sebelah aku bw kasut dia soh aku pakaikan dia. hadoi...nk ikut aa ni. mak n laki aku dah siap gelak2 tengok gelagat aqil. haihhhh makin pandai anak aku ni...huhuhu..aku rasa sebak sekejap. pastu mak aku ambik dukung dia. dia dh start nk meraung dah tgk aku msk dlm keta sorang2. mujur la laki aku cepat2 start moto bw dia ronda2. hmm lega.


Ok, pagi ni lak aqil still macam semalam. aku siap2 je dia pun nek kalut nk ikut. adus anak ini..mak aku saja je nk tgk akal/tindakan aqil bila mak aku ngan sengaja pakai dia kasut n biar dia ikut bontot aku menuju ke kereta. mak aku tanya "aqil nk p mana tu?" dengan slumber aqil jawab "Qejaaaaa" wakakkaka.....nak terebah aku dengar jawapan aqil.mak aku gelak terbahak2...hahahhah.. Dalam hati aku syukur sngat dikurniakan anak yang begitu bijak dan telatahnya cukup menyenangkan aku. Aqil..tul la kata org, anak itu permata berharga. ya, aqil tersangat2 berharga buat mama ngan abah dan juga sume family kita sygkan aqil. moga2 satu hari nanti aqil terus dan terus membahagiakan kami semua. jangan lukakan hati kami bila Aqil dewasa. amin.