Assalamualaikum wbt...

Sekiranya berminat dengan produk shaklee, sila ke FB saya : www.facebook.com/leya.faizal

Thursday, December 31, 2009

Happy Birthday NURELYANI

Hari ini...maka genaplah umur tu 27thn aku hidup dan bernafas di bumi ciptaan ALLAH SWT.
Syukur...dengan umur angka yg banyak ni...aku dah menjadi seorang isteri dan ibu kepada Aqil. Dh lengkap? Ohhh..aku xpenah rasa puas dengan hidup aku ni..byk lagi yg aku cita2kan dan perlu aku usahakan. Manusia..mn pernah puas kan? :)

Nk ceta bab semalam..tepat kul 12...aku pegang je hepon aku tggu ucapan istimewa dr hubby aku..tp smpi aku tertido...xda lak terima sms dr dia..uwaaaaaa... dulu ms bercinta bukan men lg...xsmpt nk msk 12.01am aku dh dpt sms dr dia..ooo ni dh jd bini dia..dia wat dek je...masa aqil terjaga kul 3++am....aku check hepon aku lg..uwaaaa..xda gak.bencis3x....lps aqil nk tido tu 1 sms msk....hahahhaa...

"salam...happy besday my darling...sj je wat2 lupa...ahahha"

Cis...sj je laki aku ini..xper2...aku tggu dia blk keja....siap dia..:P

Wednesday, December 30, 2009

Penyerahan Hakmilik Kosong

Seperti yang dijanjikan...tarikh serah kunci rumah Primerose sudah tiba. Semalam dalam pukul 10++am hubyy mai PTD SPU ni jemput aku ke Bertam Properties. Memang sejak sampai kat tempat kerja, aku tak bole duk diam dah. Tak sabar nk masuk check rumah baru. Smpi kat opis bertam tu ada la dalam 2 pasang suami isteri tunggu giliran. Masing2 muka ceria.

Turn kami berdua tiba akhirnya. Lps dapat kunci kami diserahkan borang aduan. Ha, memang bagus . Mesti ada yg nk komplen punyalah. So lps kunci dalam genggaman hubby aku, kami trs menuju ke Primerose. Bila belok je masuk lorong ke rumah kami..berderet2 kereta agak mewah parking depan deretan rumah.

"wah lia...jiran kita ramai kaya2 ni. tgk la keta depa.." ujar hubby aku. Aku mengiakan. Xpalah...syukur la apa yg kita adakan?

Aku gelakkan laki aku sebab lps terima kunci td dia kata kat aku "nk masuk umah baru sat lg, abg bg peluang kat lia rasmi buka pintu.." aku apa lg best ler...senyum2 aku...pastu dia tambah lagi..."buka pintu pagar je tau...sbb abang nk rasmi parking keta" uwaaaaaaaaaaaaa...
hampeh tul. Mainkan aku lak laki aku sorang ni. apa lg, aku piat2 manja tinga dia 2,3 kali. hohohoho. Ok, smbg ceta...smpi depan umah km..aku gelak besar sbb makhluk mana ntah parking keta betul2 depan pintu pagar rumah kami. So, xdapek la laki aku nk rasmi parking keta dia tu. kih3x. padan muka!

Laki aku mmg xpuas hati..tp xpa la..mujur la dia dpt wife yang baik cam aku ni kan..keh3x..aku bg dia rasmi buka pintu rumah kami...Saat perasmian buka pintu rumah


Masuk je...senyum2 kami. pastu xsmpi beberapa saat laki aku kuar-masuk sume bilik. check itu ini. pada mata aku dah ok dah..tp tajam tul la mata laki aku..ada yg rosak2 sume dia nmpk. tp xda la rosak sgt2. aku cuma xpuas hati kat pintu belakang simen xrata..air jd bertakung. hish xleh jd...berlumut la kaki lima umah kami. apa lg komplen kat kertas yg bertam bg. ada gak la 3,4 jenis komplen dr kami. xbuat siap! dah la mahai, huh (tp xda la mahai sgt pun...xsmpi pun 200K..:P

Wednesday, December 23, 2009

Hari ini...


Pagi ni aku smpi je sibuk giler... aku buat list...ada la dlm 5-6 task yang perlu diselesaikan hari ini juga. Tu tak ditambahkan lagi ngan masalah semalam..alahai...strees tetiba. Dlm keadaan aku tgh rush nk siapkan keja yg tertunggak, ada la sorang hamba Allah ni kacau aku. kerna dia la, aku nek hangin. nk wat keja pun jd xda selera dah...hishhhhhh bengang la aku. mls lak aku nk ceta apa dia buat kat aku. Xpa la, hanya aku ngan dia je tau apa yang terjadi. Tapi pesan aku...tlg la respect aku sama. aku ni pun manusia mcm hg gak. hg bukan anak raja, aku pun bukan anak raja. Kita manusia biasa.Bezanya, aku ni ada kawan ngan raja. raja mn? ha..raja adha.kui3x...sori ye raja..letak nama ko kat sni lak.

Ni time rest sempat aku tgk calendar...wah...xbanyak hari lagi ni hari2 istimewa akan tiba. nk tahu? :

29/12/2009 : aku + hubby bakal dapat kunci rumah. yeahhhhhhh...ni la harta pertama km suami isteri. seksa tul nk wat loan umah. Hanya aku ngan hubby aku je tau. ni la nasib org keja swasta. org bank xpandang langsung. eh tlg la...jgn pilih kasih. walau kami ni "bilis"..nk apply loan umah..xkan la kami xkan byr wet loan tu tiap2 bulan? km nak umah! sendiri pikir la..(pikir logik!)


31/12/2009 : ha, ni date busday aku! hadiah..hadiah...hadiahhh

01/01/2010 : yg ni lak... date busday anak aku, Muhd Aqil Darwish yang 1st. Ish...kejap je..anak aku dah nk cukup setahun. Tetiba tingat anak aku kat umah..duk wat apa la tu...msti mak aku penat layan aqil yang makin lasak dan lasak serta lagi2 lasak. huuuuuu...dah setahun, xleh jalan lagi..baru duk belajar berdiri. Gigi lak xda tumbuh seketum lagi. xpa la..asalkan aqil sihat, syukur Alhamdulillah. :)

05/01/2010 : Hari ulangtahun perkawinan aku yang kedua. xsabar nk dapat hadiah!!! ahhahaha...abanggggggg...nk gelangggggggg..hik3x. U jgn wat lawak nk bg gelang getah taw...nti i picit2 hidung u yg kembang tu. kui3x.

Ha...tu je date yg dinantikan oleh aku. plan nk wat busday party ni utk busday aku ngan aqil. Sapa ada plan nk aku sediakan menu apa???


haaaaaaa..ada lagi..!!!

04/01/2010 : Kena lapor diri kat opis seb jaya! xyah mai site? bestnyerrrrrrrrrrrr

caaa-cinnnn- chawwwww

Wednesday, December 16, 2009

Demam Sekam?

uwaaaaaaa....terkejut aku bila aku kuar dr bilik tido, tgk muka aqil merah dlm dukungan aku. Aku trs lari pi kat tepi tingkap..nk tgk bg clear..uwaaaaaaa..abis muka anak aku ada bintik2 merah..hu xcomey..xcomey dah anak aku (kih3x..poyo giler aku pasan ank aku comey. tp sume baby comey2 kan? hik3). Aku trs lari pi kat mak aku yg tengah duk goreng karipap pusing.

"mak..mak...tgk ni ha muka aqil. penuh bijik ni haaaaa...." mak aku toleh..pastu belek2 aqil yg tersenggeh2 bila nmpk maktok nya..

"hmmm demam sekam ni" kata mak aku.

"demam sekam tu apa mak?" aku blur kejap sambil gigit2 manja jari aqil (suka sgt klu aku gigit2 jari dia.)

"alahh..nk mcm demam campak...demam biji. biasa la bdk2 nk besaq. kn bagi ayaq nyok elok la nti" hmmm..aku xpuas hati...apa kemendanya demam sekam ni...xpa la..nti aku cari kat tenet.huhuhu..

Lepas tunjuk biji2 kat muka aqil kat mak aku tu...aku letak aqil atas meja mkn. aku belek2 lagi..uwaaaaaaaaaaa abis bdn anak aku bintik. ingat muka ja..hu xcomey-xcomey ank aku dah..T_T

"aqil...abis bintik2 kat badan aqil. patut la xleh tido smlm..gatai ehhh?" aku tnya aqil..aqil senggeh je...pastu kata "hnnnnakkkkkk". huh, nk biskut jari la tu. pastu aku tgk jam..eh dah lewat ni..siap2 nk p keja. aku bg aqil kat mak then berdesupp msk toilet. lalalalallalallallaa...:p

Hah tau demam sekam tu apa? klu tau, tell me!

Saturday, December 12, 2009

weekend yang menyedihkan..

Alahai anak kesayangan aku demam lak minggu ni. last week aku demam smpi suara bertukar cam "jantan" T_T... Aqil start demam tgh hr jumaat (kemarin). Patut la time rest kemarin hati rs nk balik je umah jengguk aqil. Rupa2nya tu petandanya. Asyik merenggek je dan xaktif macam selalu. Lps aku jengguk aqil n dukung2 dia keliling umah aku g kerja semula. Abis opis hour aku blk dan sempat singgah farmasi beli ubat demam aqil. Niat nk bw aqil jumpa doktor, tp nmpk xteruk sgt.

Mlm semalam aku tido sebelah aqil, terasa panas haba dr aqil. aku amik termometer...hmm hampir mencecah 38'c. panas ni. So, aku tempekkan koolfever kat dahi aqil.Pagi ni lps siap2 aqil aku check suhu aqil..dah surut dah. hubby aku lak lewat skit blk keja..duk pikir nk bw jumpa doktor ker x. mak aku lak kata 'alaa...bdk2 demam biasa je. demam nk boleh jalan la tu. xpun demam nk tumbuh gigi. hmm iye ker? ntah la...xpa, tggu dulu.

Arghhhhhhh mlm ni aqil demam mcm mlm semalam. suhu badan nek balik. xleh jadi...sok wajib jumpa doktor. pale aku pun dah biol2 dah ni. xcukup tido. semalam pun aku xda la lena sgt...lebih byk tepuk2 aqil. klu xtepuk dia tiyak.huhuh...mlm ni pun dia wat perangai mcm semalam. xleh jd, aku angkut buai dia msk dlm bilik. tidokan dia dlm buai. kalu aku tidokan aqil kat katil dia..gerenti jd cam semalam. kejap2 jaga...huhu..so, pagi td pale aku penin sgt2 sebab tido kejap jaga. tido kejap, terjaga. seingat aku ada la dekat 10 kali aku tido then terjaga..huhu. Tetiba teringat mak aku. mcm ni la dulu mak aku jaga aku. kalu mak aku leh jaga aku smpi besaq gedabak cam ni..aku pun leh jg anak aku. ye x?

ok, aku pun dah lekatkan koolfever kat dahi aqil..moga2, suhu kembali turun. skit pun jadilah. masa untuk tido. gudnite kwn2 n gudnite utk hubby aku yg tgh keja kat WD nuh. klu laki aku xkeja, leh la gilir2 jaga aqil.babai

Monday, December 7, 2009

Isnin yang tak best

Hari ni kena bawa aqil p klinik! aku cukup mls la nk bw anak p checkup..bukan aku ni kejam nk menafikan hak anak aku untuk dptkan medical checkup tapiiiii.....benci ngan klinik. Tanya la ibu2 yang sama aku atau ibu2 yg mngandung, sgt tension bila la p klinik. ms ngadung aku penah lalui dulu...nk jumpa nurse check biasa je, nk kena tggu 2 jam. penah sekali tu aku kn tggu 3 jam. wuaaaaaa..tension giler. hr ni bw aqil...msti lama gak la kn tggu lama2. ternyata telahan aku tepat sekali ... ibu yg bw check bby ada 3 org sblm aku..tp nk tggu turn aqil, lebih dr sejam. Aqil lak xabis2 merenggek boring. mujur laki aku ikut teman kami dua..sementara tggu nurse pangge abah dia bw tunjuk burung la..tupai la..semut la..smpi abis keliling klinik laki aku bw aqil tunjuk itu ini!

Tiba turn aqil, tahap ketensionan aqil dah smpi ke "peringkat tertinggi"..letak atas timbang je ronta2...ukur panjang dia pun..dia ronta2..smpi nurse nak wat apa2 pun xleh..meraung sakan...eeee..aku pun naik tensen la tambah2 aku pun xberapa sihat. br baik dr demam. Suara aku pun jd parau semacam. nak ckp2 pun naik segan. check abis sume dekat2 kul 11. smpi kat klinik tu ada la dlm 9.30am. So..kira lama gak la tu aku abis ms kat klinik. Alahai!!

Smpi je umah hubby aku trs bagi aqil tido. mmg time dia tido pun ..itu yang dia meraung sakan kat klinik td. kejap je aku tgk mata dia dah pejam rapat. ngantok bebenor la tuh. Tetiba jauh disuduh hati cam malas lak nk p keja ngan keadaan aku cam ni..batuk dah kurang skit tapi sekali batuk....fuhhhh..rs pedih didada + sakit pale..So, aku duk kejap dlm bilik pikir nk p keja ke x...sbb mmg xlarat sangat2. Aku capai hepon sms si memer tnya kot2 la ada org cover site yg aku jg tuh..dia kata xda org.. Alaaa...cam ni kn p keja gak laa. Pikir2 balik..klu aku EL, msti bos sorang tu akan perli2 aku dlm meting klu aku xmsk keja isnin. pantang tul dia kalu anak buah dia EL/MC isnin atau jumaat. Tapi aku tul2 xsihat la...uwaaaaaa...Argghhh xpa la aku gi la keja.

Maka berbekal nasi + gulai rebung udang yg baru mak aku siap masak..aku pun trs drive mai keja gak..huk3x...kejaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......

Wednesday, December 2, 2009

Cerita Hari Ini...

Hmmm...im so damn bz plus tension!!

Xleh nk pikir pun ada gak. Asyik teringat meting jmaat ni. Agak2 meting pasal apa la lagi dan xyah sakit pale la layan karenah user. itu xkena ini xkena...yg xtahan...sume fail2 prob yg kasi kat aku...sume status "URGENT TAU.." ..Terkodek2 aku belek tiap table dalam TOAD tu. Klu la TOAD ni leh bersuara msti dia akan hari2 jerit kata "sudah2 la leya duk nodai aku. belek sana sini...selak sana sini..sampai diriku tiada lagi rahsia" kih3x...Dah keja aku cam tu..nk wat cam na TOAD oiii...

mata aku ni lak..mcm ada gam je. kejap2 rs nk terlelap. payah sungguh plak nk buka. jegil lama2 kang pedih mata ni. Ni gara2 jaga aqil smlm la...selesema n batuk lak anak kecik aku tu..sian plak tgk. nk tido pun xleh nk lelama. batuk smpi kuar air susu...bila bersin...memleleh2 air pepejal pekat kaler hijau..:P nak bg ubat selalu...xelok lak. ramai kekawang pesan..xelok bg ubat kat bby bwh usia setahun. habis...xkan nk biar n tgk je.

hmmm ..tetiba aku teringat wajah anak aku yg ada kesan lebam besaq siling 10sen kat pipi n dahi..alahai....makin lasak tul anak aku. panjat sana sini sukahati dia. jatuh je meraung..lps tu buat lg..ades..xtau nk wat cam na. letih aku kepung sana sini. Yang aku geram.lebam kat pipi..tu kerja anak2 buah aku..msti cubit kuat2 smpi lebam pipi lembut tu..huhu....klu la aku tau sapa yg cubit kuat2 ank aku tu..siap laaaaa...huhuhu..sapa la xsyg anak wei......

dah la...nk sambung wat keja. huhu